tiba2 teringin nak buat karipap sebab haritu dawa buat karipap sedap. sbb saye suka karipap so suruh dy dtg rumah ajar buat karipap sbb tiba2 ada mood nak buat karipap sebab karipap sedap.
senang je nak buat doh dy rupanya cuma part inti kentang+ayam tu susah sikit sbb semua pun nak kena bubuh secukup rasa. satu halangan besar bagi noob cook macam saye.
so, let's get started noob sekalian.
first sekali p amek kentang 5 biji and boneless chicken pastu potong dadu.
nak buat pastri dy, mula2 amek se-mug air panas, bubuh 2 sudu planta and satu sudu besar garam dlm air tu. ni untuk bagi kulit dy rangup bila kau kunyah ade bunyi 'crunch crunch' giteww. next amek 500g tepung gandum p campoqkan dy ngan air td secara incremental.
pastu gunakan kekuatan tgn anda untuk menguli sampai mix tu jadi sebati, montok dan lembut. hihi. maafkan tgn yg sedikit maskulin di atas.
tadaaa! montok tak saya?
my first try of mengelim kulit karipap. comparison between yg sifu buat dgn yg noob buat. bentuk terencat gila.
nak masak inti dy, just tumis seketoi bawang merah (potong dadu kecik2) pastu masuk ayam n kentang. pastu boh serbuk kari daging Babas or jenama pape ponboley janji sedap n halal. pastu boh garam n gula secukup rasa.
bagi saye part ni la paling susah sekali sbb takde sukatan yg proper so semua pun kena pecaya lidah sendiri. yakinlah dgn taste bud anda. kalau tak yakin sila suh housemate/jiran sebelah/mak/kucing anda tolong rasekan.
saye buat inti telur gak sebab teringin. just masak mcm nak buat scramble egg.
my kelim work after few trials. practice makes perfect walopun tak perfect mana ^_^
pastu goreng jangan sampai hangit kalau tak, tak shedaap. now karipap dah siap! boleh makan beramai2 ataupun sorang2 jika anda forever alone =)
zohan and serapin budak baik tak kacau pun kami buat keja ^^
and lastly,
ini saye buat khas untuk my birthday boy. ^__^ sorry kulit karipap terkoyak sikit kt bwh tu hewhew. ade mcm karipap-karipap cinta tak? *muntah*
bajet macam tulis untuk myresipi.com. harhar.
smooches~
No comments:
Post a Comment